Počet květů v kytici a jeho význam


Počet květů v kytici a jeho význam


Víte jakou roli hraje počet květů v pugetu? Jde pouze o zažitý stereotyp nebo má skutečný význam? Společně se podíváme na to, jak je to s jednotlivými příležitostmi. 

Proč sudý počet na hrob? 

Určitě jste někdy zaslechli, že sudý počet květin nese smuteční význam. Smuteční kytice nikdy nemají lichý počet květů. Proč tomu tak ale je? Jedná se o zažitou tradici, která má své kořeny hluboko v křesťanství. V dávných dobách lidé dávali na hrob jeden květ pro zemřelého a druhý pro Boha. Věřili tak, že mrtvý najde věčný klid a odpočinek. Dalším výkladem tohoto rituálu je, že sudý počet květů má zahnat osamělost mrtvých duší. Tento zvyk se dochoval až do dnešních dní. Na místě věčného odpočinku může ležet také jedna bílá růže symbolizující nevinnost, čistotu a naději. Většinou značí, že člověk odešel brzy a velmi mladý. Možná si lámete hlavu nad tím, jaké květiny na pohřeb vůbec vybrat. Nejvhodnější pro kondolenční kytice jsou růže, gerbery, lilie a chryzantémy. Nejdůležitější však je vyjádřit pugetem úctu zesnulému a jeho rodině. 




Odkud se vzala „lichá tradice?“

Toto pravidlo nejspíše pochází z lidových zvyků. Pokud zapátráte v paměti, jistě si vzpomenete na dětskou říkanku „Má mě rád, nemá mě rád..“, při které počítáte jednotlivé okvětní lístky. Aby vám vyšla pozitivní odpověď, musí být jejich počet lichý. Dalším možným vysvětlením je, že liché číslo je v naší kultuře už od dávných dob považováno za šťastné a plodné a proto si našlo své místo i ve floristice.

Je tomu tak všude?

Zajímavé je, že jde o ryze středoevropský přežitek. Napříč světem se setkáte s tímto pravidlem jen zřídka. Například v Americe se běžně daruje tucet růží, které vyjadřují, že na vás dotyčný myslí dvanáct měsíců v roce. Populární je v USA také číslo dvacetčtyři, tedy násobek tuctu, kterým vám dává dárce najevo, že jste v jeho myšlenkách dvacetčtyři hodin denně. 


Narozeniny


V naší kultuře přetrvává stereotyp lichého počtu květů při každé radostné příležitosti. Co se týká narozenin, měli bychom se držet spíše rad odborníků na etiketu. K narozeninám bychom podle nich měli věnovat tolik květů, kolik let dotyčný slaví. A to zejména pokud se jedná o kulatiny. Zde zahoďte veškeré obavy ze sudých čísel a směle vybírejte květinové potěšení. Skvělou volbou je puget růží nebo kytice pivoněk. Darujte například květiny v krabici, které se navíc stanou interiérovým doplňkem. Nebojte se upustit uzdu fantazii a darovat to, co nejvíce vystihuje oslavence. Narozeniny jsou jednou za rok, tak tento den udělejte výjimečným. 


Svátek


Naše jméno si s sebou neseme od narození celý život. Je součást naší identity, kterou jsme dostali od rodičů. Kytice k svátku by měla být hlavně čerstvá  a designová. Pokud se řídíte pravidlem, že činy jsou více než slova, puget se vzkazem to řekne za vás. Vymyslete nápis na balonek a vykouzlete úsměv na tváři. 


Výročí


U výročí se řídíme stejným pravidlem jako u narozenin. Tedy počtem let, které společně ve vztahu slavíte. Jste spolu krátce nebo jen prostě chcete vaší partnerce darovat něco nezapomenutelného? Žádný problém! Zde opět platí, hlavní je se držet jejího vkusu. Oblíbené jsou zejména červené růže symbolizující vášeň a touhu. Avšak ani jiné barvy růží se nevylučují. Například růžová růže vyjádří romantiku,něhu a hluboké city. V posledních letech jsou u mladých slečen stále více oblíbené pivoňkové růže. Nejen, že krásně voní, ale jsou navíc velmi fotogenické.



101 růží 


Ruku na srdce. Kytice 101 růží dostane do kolen každou ženu. Tímto gestem zaručeně neprohloupíte. Můžete si být jistí, že vám bude vaše milovaná polovička děkovat ještě dlouho poté, co ji velkolepý puget věnujete. Nebojte se sáhnout i po jiných alternativách. Krásná je i verze 101 tulipánů. K objednávce je přiložena pohlednice, na kterou můžete napsat zamilovaný vzkaz.



Valentýn


Svátek všech zamilovaných nemá jasná pravidla ohledně velikosti pugetu.  Nejčastější valentýnská kytice je však z růží. A to zejména červených. Někteří lidé darují 14 růží podle data tohoto svátku – 14.2., jiní zas podle délky vztahu. No a jestli hledáte nějakou hlubší symboliku, tady se opravdu fantazii meze nekladou. Darujte například partnerky oblíbené číslo nebo 101 růží a přiložte vzkaz: ,,Doufám, že spolu prožijeme minimálně tolik let, kolik je těchto růží, Miluji tě.“ Zaručeně sklidíte úspěch a vaše partnerka bude štěstím bez sebe. 


MDŽ a Den matek 


Co se týká těchto svátků, důležité je si uvědomit jednu hlavní věc. Komu blahopřejete. Pokud se jedná o maminku nebo třeba babičku, zde byste se určitě měli držet tradice. Starší lidé většinou mnohem více dodržují zvyky a jsou pro ně důležité. Proto doporučujeme vybírat vazby lichého počtu. Také při výběru barev se držte při zemi. Bílé chryzantémy, růžové tulipány nebo jemná gypsophila se vzkazem pro maminku. Těmito barvami vyjádříte úctu, vděk a obdiv ženám, které jsou pro vás důležité. 


Ať už jste zastánci dodržování tradic a zvyků nebo vám naopak přijdou zbytečné  a zastaralé, hlavní je řídit se vlastním srdcem. Nejdůležitější přeci koneckonců je, že si na své blízké vzpomenete a dáte jim najevo, že jsou pro vás důležití a nepostradatelní. Věřte, že je zahřeje na duši jakékoliv květinové překvapení darované z lásky. Vždyť květiny jsou symbolem vděku, radosti a naděje. 


Sháníte dárek pro přítelkyni, maminku nebo kolegyni? Podívejte se na naši širokou nabídku. Vážeme pro vás vazby s dominatou pivoňky, pivoňkové růže, hortenzie. Sháníte netradiční květinový dárek? Není problém! Sdělte nám vaši představu a my v Prefere fleur pro vás uvážeme puget na míru. Snažíme se být pro vás nejlepší květinářství v Praze.


Rádi byste překvapili květinovým dárkem blízké v jiném městě? S námi se vám to povede! Náš kurýr květiny rozváží po celé České republice. Bouráme hranice a zprostředkujeme ten nejkrásnější zážitek.


Nemáte ani chvilku na vybírání pugetu? Napište nám na WhatsApp vaši představu a vše ostatní za vás zařídíme. 


Podívejte se na kompletní nabídku našeho e-shopu. Kontaktujte nás, sdělte nám svá přání a my uděláme maximum pro vaši spokojenost.



22.11.2023