Prefere Fleur aneb La Fleur Préférée aneb Préfère les Fleurs


Prefere Fleur aneb La Fleur Préférée aneb Préfère les Fleurs

Než propadnete hněvu a roztrpčení nad naší ignorací a hanobení jazyka francouzského, čtěte prosím dál. Však my víme, proč se vám naše jméno úplně nepozdává. Že to máme celé popletené a zpřeházené? Že nám někde chybí ještě jedno E a nad tím druhým jakási čárka, l'accent aigu, neboli nabodeníčko dlouhé? Ano, jistě, máte pravdu, jsme vinní ve všech bodech obžaloby. 

Snad jen…


Co když chceme jedním slovem sdělit víc, než se na první pohled zdá? 

Přestože květiny milujeme a jsou naší primární vášní a zaměřením, nabízíme vám kromě nich také různé delikatesy a doplňkové služby. A chceme náš záběr a výběr v budoucnu ještě rozšiřovat. A i nadále budeme doufat, že nás budete preferovat, že nás upřednostníte, a že si rádi vyberete naše produkty a dárky.

Takže když hlásáme "PREFERE", vlastně vás něžně a rafinovaně ponoukáme a oslovujeme: "Přistupte blíž, vyberte si kytičku od nás, nebudete litovat!". Však jsme také tak trochu květinářky na trhu, no ne?

A když si za "PREFERE" přidáme "FLEUR" - nejenže se to pěkně rýmuje - ale vnímáme za tím ještě jeden hlubší význam a vnitřní paralelu. Make love, not war… Milujte se, neválčete. Zbraně ne, raději květinu! Ta totiž, zejména růže, je přeci symbolem lásky, způsobem, jak někomu rozzářit oči, křehkou zbraní, která dokáže rozněžnit srdce. Darujte radost.  Květinami snadno vyjádříte vlastní (po)city, u druhých je pak s trochou štěstí dokážete probudit.

Julius Zeyer řekl: "Ženu ani květinou neudeř!", Zdeněk Podskalský o tom natočil film. A my musíme souhlasit! Jednak bít ženu pugétem o 31, 51 nebo 101 růžích může být už značně bolestivé, ale hlavně se to prostě nedělá. 

Že jsme vás naším amatérským lingvistickým okénkem nepřesvědčili? No, pořád máme ještě jeden trumf (ehm, výmluvu) v rukávu. Jsme floristi, ne ústav jazyka francouzského. Ač s moudrou květenou už nějaký čas pracujeme a obchodujeme, ještě se od ní zřejmě máme co učit.


24.04.2020