Pivoňka a Pivoňková růže


Pivoňka  a Pivoňková růže

Pivoňka

Krásná, elegantní a půvabná. Květina mnoha významů. Pyšní se bohatými okvětními lístky a intenzivní omamnou vůní. Už od dob starověku si vysloužila různé významy a stala se součástí tradic v mnoha kulturách. Dnes je jednou z nejpopulárnějších květin. Pivoňka je oblíbená po celém světě.                                  

V čem tkví její výjimečnost?

Bohatý květ

Pivoňka, odborně nazývaná Paeonia, je známá pro svou jedinečnost. Jednou z jejích rarit jsou okvětní lístky, které dorůstají až do 30 cm. Z pupenu se plně otevřou většinou do 2 dnů. Můžete tak sledovat, jak Pivoňka postupně rozkvétá v plný květ. Díky své originalitě se zaslouženě drží na špičce u floristů po celém světě. 

Omamná vůně

Až se půjdete na jaře projít, zcela jistě ucítíte její intenzivní vůni. Je sladká, jemně kořeněná a zaručeně vás okouzlí. Právě pro svou svěžest a eleganci se využívá také při výrobě parfémů a kosmetiky. 

Široká paleta barev

Tato květina je známá pro svou variabilitu barev a odstínů. Růžová pivoňka je spojována s láskou a něžností. Červená symbolizuje vášeň a touhu. Vyjádříte díky ní hluboké emoce a city. Bílá vyjadřuje čistotu a nevinnost. Je volbou mnoha nevěst, protože také reprezentuje nový začátek a štěstí v manželství. Do svatební kytice pivoňky prostě zapadnou.

Odolnost

Určitě vás nepřekvapí, že největším vývozcem pivoněk je Holandsko. Věděli jste však, že se těmto květům daří i na Aljašce? Chladnější prostředí a půda jim prospívá a díky ní mají také větší listy. Obdivuhodná je i jejich dlouhověkost. Na jednom místě dokáží růst více než 100 let. Už věříte, že jsou opravdu odolné?

Pivoňka jako lék

Není jen nádherná, ale je také léčivá. Pivoňka obsahuje látky a éterické oleje, které se využívají v přírodní medicíně. Zmírňuje bolesti svalů a kloubů a pomáhá ulevit od stresu a úzkosti. Je také pomocníkem v boji s nespavostí nebo s gynekologickými potížemi. Tato květina má opravdu komplexní využití.

Kam až sahají její kořeny?

Čína

První zmínky o této výjimečné květině najdeme v čínském umění a literatuře. Už před více než 2000 lety Číňané věřili, že pivoňka přináší bohatství a prosperitu. Často proto zdobila například císařské zahrady. Místní obyvatelé ji pěstovali s vírou, že jim do života vnese štěstí a blahobyt. Byla také považována za národní květinu a symbol krásy.

Japonsko 

Z Číny se brzy rozšířila do Japonska, kde je známá pod názvem Botan. Stala se  součástí tamní kultury a tradičních japonských umění. Japonci ji využívali například v umění aranžování květin Ikebana nebo v malbě. Díky své odolnosti vůči náročným podmínkám byla často spojována s vytrvalostí a odvahou.

Evropa

Pivoňka se do Evropy dostala během středověku prostřednictvím obchodu s orientem. Není divu, že si záhy získala obdiv také u evropské šlechty. V 18. století se proto začala pěstovat nejprve na královských zahradách. Poté se rozšířila po celém kontinentu. Dnes patří mezi nejoblíbenější květiny a je symbolem lásky a romantiky.

Rozmanitost

Existuje přes 30 druhů tohoto květu. Liší se barvou, velikostí a tvarem. 

Mezi nejznámější patří:

1.Pivoňka čínská 

Jak už napovídá samotný název, její původ najdeme v Číně. Jde o jeden z nejpopulárnějších druhů této rostliny. Dnes je rozšířená po celém světě. Vyznačuje se plnými květy, které se skládají z množství okvětních lístků. Díky své půvabné vůni a luxusnímu vzhledu je velmi žádaná. 

Obsah obrázku květina, rostlina, okvětní lístek, pivoňka

Popis byl vytvořen automaticky

2.Pivoňka keřovitá

Disponuje širokou paletou barev. Na jednom keři můžeme zpozorovat i několik odstínů. Má velké těžké listy a působí honosně. Dorůstá 1 až 2 metry a je odolná vůči chladným podmínkám. 

3.Pivoňka lékařská 

Jako jedna z mála pochází z Evropy. Pěstuje se u nás již od středověku. Má dlouhé úzké listy. Kromě toho, že je krásná, je také léčivá. V přírodní medicíně se hojně používá na zmírnění a léčbu řady symptomů. Z jejích květů a kořene se vyrábí čaje, tinktury a oleje. 

Pivoňková růže

Obsah obrázku květina, rostlina, okvětní lístek, Zahradní růže

Popis byl vytvořen automaticky

Růže je považována za královnu všech květin. Může za to její elegance, vznešenost, ale také bohatá historie. Její kořeny sahají až do antického Řecka a starověkého Říma. V těchto kulturách byla často spojována s bohyní lásky Afroditou a stala se součástí mnoha legend. V tehdejších dobách se také hojně využívala v dalších oblastech. Například v léčitelství, parfémování a dekoraci. Růže se drží na špičce i v počtu odrůd. Má jich totiž přes 13 000. Jednou z nejkrásnějších druhů je právě pivoňková růže. 

Obsah obrázku květina, rostlina, růže, Zahradní růže

Popis byl vytvořen automaticky

David Austin Roses

Jak pivoňkové růže vlastně vznikly? Tato unikátní odrůda růže byla vyšlechtěna v Anglii v 20. století Davidem Austinem. David, byl britský hybridní zahradník. Mnoho let věnoval vývoji nových odrůd růží. Právě po něm nesou název. David Austin Roses jednoduše omámí vaše smysly. Spojení jedinečné pivoňky a elegantní růže, vytváří dokonalou pastvu pro oči. 

Populární květina

Pivoňková růže má důležité místo v moderní floristice. Krásná velká poupata zdobí přes 40 okvětních lístků. To je mnohem více než je tomu u klasické růže. Právě to jim dodává mimořádný vzhled a plnost. Přivoňte si k ní a rázem zmizí všechny starosti. Budete si připadat jako v pohádce. 

Odolnost

Když David Austin vyvíjel nové odrůdy růží. Jedním z jeho požadavků byla větší odolnost vůči okolním vlivům. A to není vše. Pracoval také na tom, aby řezané kytice vydržely déle svěží. A to se mu rozhodně povedlo. Při správné péči vám totiž puget pivoňkových růží vydrží ve váze klidně 12 dní. To je oproti klasické růži o poznání déle. 

 Obsah obrázku květina, růže, rostlina, Zahradní růže

Význam

Je známo, že pivoňky a růže mají velkou symboliku. Stejně tak je to u pivoňkových růží. I ty nesou různé významy. Jsou považovány za květiny lásky, štěstí a prosperity. Růžové vyjadřují romantiku a lásku. Bílé nevinnost a čistotu. Obecně jsou to však květy elegance a zaručeně žádným odstínem nešlápnete vedle.

Kytice:

Kytice pivoňkových růží je skvělým darem k mnoha příležitostem. Jsou trendem zejména u mladých dívek. Tyto květy fungují jak samotné, tak v kombinaci s jinými. Navíc s nimi zazáříte na sociálních sítích, jsou totiž velmi fotogenické. 

Obsah obrázku květina, kytice, růže, rostlina

Popis byl vytvořen automaticky

1.White O´Hara

Prémiový druh. Sněhově bílá barva a jemně narůžovělý střed květu. Tato kombinace pohladí na duši. Jsou skvělou volbou k jakékoliv příležitosti. Symbolizují úctu a čistotu. Floristé je také rádi využívají při dekorování. 

Obsah obrázku rostlina, růže, Řezané květiny, Aranžování květin

Popis byl vytvořen automaticky                                                                 

2.Pink O´Hara

Hledáte způsob jak vyznat lásku? Pink O´hara je odrůda, která se pyšní něžnými růžovými tóny. Zavřete oči. Nadechněte se a ponořte se do růžové snu okouzlujících květů Pink O´hara. Jejich vůně vás omámí a přenese do ráje. Kytice těchto růží je více než tisíc slov. Pastvou pro oči je také v kombinaci s eukalyptem.

Obsah obrázku květina, rostlina, okvětní lístek, růže

Popis byl vytvořen automaticky

3.Peony pink

Má moderní a atraktivní vzhled. Peony pink je velmi podobná své příbuzné - pivoňce. Krásná zaoblená poupata z ní dělají jednu z nejfotogeničtějších růží. Darujte ji k výročí, hodí se také na prvním rande. Radost udělá i jako dárek k narozeninám. 

Obsah obrázku růže, Řezané květiny, rostlina, květina

Popis byl vytvořen automaticky

4.Pink expression

Další jemná květina netradičního tvaru. Její vznešenost a luxusní vzhled vám vyrazí dech. Darujte puget růží Pink expression . Dejte tak najevo blízké osobě, že je jedinečná, stejně jako tato krásná růže. Kytice ozdobena jemným heřmánkem vytvoří dokonalou harmonii. 

Obsah obrázku růže, rostlina, Zahradní růže, květina

Popis byl vytvořen automaticky

Country blues

Velká poupata a opojná vůně. Tyto květy si jednoduše zamilujete. Country blues potěší každou ženu. Unikátní tvar a elegantní odstíny nenechají chladnou ani tu nejnáročnější obdarovanou. Nádherné okvětní lístky projasní váš den. 


K jaké příležitosti darovat Pivoňky a Pivoňkové růže?

Pro začátek je nutné zmínit, že oba květy jsou ideálním dárkem k mnoha příležitostem. Ať už hledáte dárek k narozeninám, svátku nebo výročí. Kytice pivoněk   nebo puget pivoňkových růží uchvátí každého obdarovaného. Krásně provoní prostor a rozjasní den. Můžete je darovat jako romantické gesto. Skvěle se hodí jako svatební dekorace nebo svatební kytice. V něžných světlých barvách jsou vhodné také jako dar k promoci. Vyjádříte jimi úctu a obdiv.

Obsah obrázku osoba, červená, interiér, venku

Popis byl vytvořen automaticky

Narozeniny

Hledáte dárek k narozeninám? Ať už se chystáte obdarovat milovanou polovičku, kamarádku nebo maminku, nechte si záležet. Vyberte si odstín a druh, který nejvíce sedí k oslavenkyni. Dejte jí najevo, že pro vás mnoho znamená. Nejlepší dárek je ten, který probudí všechny smysly. A tím květiny bezpochyby jsou. 

Obsah obrázku obloha, květina, svatba, Květinová výzdoba                                                                                    

Svatba

Kouzelný moment, ve který se dva lidé rozhodnou vydat na společnou cestu životem. Ruku na srdce. Kdo nesní o dokonalé svatbě? S Pivoňkovými růžemi se sen může stát skutečností. Vytvoří moderní a romantickou dekoraci, která podtrhne atmosféru celého dne. Svatební kytice by měla vystihovat styl nevěsty. S pivoňkami ve světlých tónech si bude připadat každá žena jako princezna.

Promoce

Promoce jsou ceremonií k úspěšnému zakončení vysokoškolského studia. Je to důležitý milník v životě každého člověka. Tento den zároveň znamená konec něčeho starého a začátek nového profesního života. K této příležitosti se skvěle hodí kytice, která vyjadřuje obdiv a úctu. Sáhněte proto po světlejších odstínech, které dodají této významné události punc.

Čerstvost

Zaručujeme 100% čerstvost a kvalitu našich květin. Pracujeme se sezónními květinami a celoročním mixem. Květiny nakupujeme 5x týdně od předních holandských pěstitelů. Dbáme na bezpečné doručení květin, proto jsou po celou dobu přepravy ve speciální vodní lahvi. Pokud máte zájem o vázu informujte se, zda je u vaší objednávky možná. (Možnost dovážky ve váze je pouze při doručení květin po Praze). 

Doručení

Doručujeme nejen po Praze, ale po celé České republice. Čas si sami určíte, dle vašich preferencí a kurýr květiny přiveze na vámi určenou adresu. 

Podívejte se na kompletní nabídku našeho e-shopu. Najdete v ní desítky vazeb, které si pro vás připravili naši floristi. Dominuje jim pivoňka, růže, hortenzie, chryzantéma a další. Kontaktujte nás a sdělte nám svá přání. O vše ostatní se postaráme. Těšíme se na vás!



05.10.2023