Význam a symbolika květin


Význam a symbolika květin

Význam a symbolika květin


Dostali jste puget květin a nevíte co vám pomocí nich chtěl dárce sdělit? Podívejte se s námi na to, co můžou jednotlivé květiny naznačovat. 


Květinový dárek


Běžně darujeme květiny těm, na kterých nám záleží. Ať už jde o dárek k narozeninám nebo svátek, puget potěší při jakékoliv příležitosti. Někdy je těžké emoce vyjádřit slovy. Kytice to řekne za vás! Stačí si jen vybrat správně. Připravili  jsme si pro vás článek ve kterém se dozvíte například to, která kytka se hodí 

jako skvělý dárek pro ženu. 


Kam sahají kořeny této tradice?


Tradice darování květin má bohatou historii. První zmínky najdeme už v Starověkém Egyptě, kde sloužily kytky jako dary bohům. Také v antickém Řecku a Římě byly hojně využívány u různých rituálů a obřadů. S příchodem středověku a renesance se více  začala rozvíjet květinová etiketa. Kytice tak začaly být neodmyslitelnou součástí svateb, oslav, pohřbů. Viktoriánská doba vnesla do květinové tradice ještě hlubší význam. 


Odhalte řeč květin


Floriografie nebo-li květomluva, zkoumá významy květin a květinových aranžmá. Nakoukněte s námi pod okvětní lístky květin a zjistěte co nám chtějí říct. Vybírejte pugety sofistikovaně a s odkazem, který zanechá opravdovou emoci.


Růže 

Neotřelá klasika. Královna všech květin. Růže je celosvětově nejoblíbenější květinou. Její kořeny najdeme až v antickém období, kde byla součástí rituálů a obřadů. Později ve středověku se stala symbolem čistoty a panny Marie. Její kouzlo omámí všechny smysly. Věděli jste, že růže okouzlila i nejslavnější ženskou ikonu popu-Madonu? Od obalů alb po videoklipy, kde je obklopena bílými růžemi, můžeme pozorovat její lásku k této květině.


Nejčastěji růži spojujeme s láskou a vášní, jak tomu ale doopravdy je? Růže je známá svou rozmanitostí. Nejen, že existuje přes 13 000 odrůd této květiny, klíčová je zejména její barva!


Červená: Dostali jste puget červených růží? Vězte, že je důvod k radosti! Červené růže totiž vyjadřují vášeň, lásku a romantiku. Můžete si být jistí, že k vám dotyčný chová hluboké city. Jsou skvělou volbou jako dárek k výročí pro ženu nebo valentýnský dárek. Ruku na srdce. Každá žena si přeje velkolepé překvapení a zážitek. Čeká vás výročí svatby nebo se chystáte partnerku požádat o ruku? Co takhle kytice 101 růží? Vaše milovaná polovička se do vás znovu zamiluje. 


Růžová : Kytice růžových růží symbolizuje něžnost, obdiv a úctu. Pokud je obdržíte na začátku vztahu, znamená to, že vás partner miluje a chce vám dopřát tu nejlepší péči. Dostanete-li takový puget od kamaráda nebo známého, je to elegantní přátelské gesto vyjadřující úctu a vděčnost. 


Bílá: Vyjadřuje čistotu, nevinnost a nový začátek. Doporučujeme ji darovat při příležitostech, které jsou spojeny s novou životní etapou. Zaručeně její pomocí dojmete novopečenou maminku při vítání miminka. Potěšíte jimi také na promoci nebo při gratulaci k získání nové práce. 


Pivoňkové růže


Jedny z nejkrásnějších druhů růže David Austin roses, Tambuzi roses a Vip roses si zamiluje každá žena. Byly vyšlechtěny uznávaným pěstitelem Davidem Austinem v Anglii ve 20.století. Kytice pivoňkových růží  je romantickým gestem, kterým vám dárce dává najevo, že jste pro něj jedinečná, a že vám bude navždy věrný. Krásná vůně této květiny vás zavede v myšlenkách do nádherné královské zahrady plné elegance a luxusu. Buďte svědky toho, jak pomalu otevírá svá plná poupata a okvětní lístky vytváří elegantní umělecké dílo.


Pivoňky


Její kořeny najdeme v Číně. Již před 2000 lety ji tamní obyvatelé pěstovali a věřili, že přináší bohatství a prosperitu. Dnes je Pivoňka jednou z nejvyhledávanějších květin špičkovými floristy po celém světě. Kytice pivoněk je výrazem něhy a štěstí. V případě pivoňky hraje roli příležitost při které ji obdržíte. Je vhodná jako dárek pro kamarádku, ale také jako důkaz lásky. Pivoňky ocení zejména mladší slečny, nejen díky jejich fotogeničnosti. Chystáte se obdarovat milovníka pivoněk, ale bohužel skončila pivoňková sezóna? Nezoufejte! Máme pro vás více než dostačující alternativu. Trvalka Pivoňková růže kvete po celý rok a svým vzhledem i aromatem je pivoňce velmi podobná. 

Tulipány


Kterou z  jarních květin máte nejraději? Za nás je puget tulipánů jednoznačně na špičce sezónních vazeb. Vyznačují se svou bohatou paletou barev a svěží vůní. I u tulipánů 

musíme brát v potaz odstín květu, abychom mohli říct co nám má sdělit. 


Červené tulipány: Stejně jako je tomu u kolegyň růží, červená barva u tulipánů značí lásku a vášeň. Dokonalá jarní kytice plná lásky zahřeje u srdce vaši milovanou polovičku. 


Žluté tulipány: Když obdržíte od blízkého žluté tulipány, vězte, že vám chce do domova přinést slunečnou atmosféru.  Symbolizují radost, naději a štěstí. Jsou krásným prostředkem pro vyjádření přátelského vděku a úcty.


Bílé tulipány: Můžete se s nimi setkat při žádosti o odpuštění nebo při omluvě. Vyjadřují také svatost a proto se pojí s různými křesťanskými událostmi. Často zdobí křty, první svaté přijímání nebo svatby. 


Sedmikráska


Hledáte dárek pro maminku? Sedmikráska je pro tuto příležitost jako dělaná! Její název pochází ze staroanglického výrazu „daes eage“ v překladu „oko dne“. Květina každý večer zavírá okvětní lístky a ráno je opět otevírá slunečním paprskům. Kytice sedmikrásek vytváří krásnou přírodní vazbu. Vsaďte na jednoduchost a rozzařte vaší mamince den. Puget si navíc může obdarovaná užít i několik týdnů. Sušená sedmikráska totiž vypadá designově a výborně doplní interiér.                                           



Heřmánek


Nejenže má významné místo v přírodním léčitelství, kde se využívá heřmánek na záněty, bolest a výživu. Je také unikátní součástí květinových aranžmá, zejména v přírodních a art kyticích. Kytice heřmánku vyjadřuje od dárce péči, pozornost a ochranitelské tendence. Jedná se o neotřelou vazbu, která díky své intenzivní vůni provoní každý prostor Stejně jako sedmikráska, také sušený heřmánek vnese do interiéru nádech přírody.



Chryzantémy


Napříč kulturami se setkáme s řadou odlišných pojetí a  symbolik chryzantém. Obecně můžeme říct, že vyjadřují optimismus, dlouhověkost a věčný život. Dalším z významů je přátelství.  Možná máte chryzantémy spojené se smutečními obřady, toto stigma je už ale dávno zažehnáno! Například nevšední druh chryzantémy momoko je dokonalým neokoukaným aranžmá. Darujte kytice chryzantém babičce nebo mamince a dejte jim tak najevo pevné věčné pouto mezi vámi. 


Jiřiny


Puget jiřin vám zaručeně zvedne náladu. A co jimi dotyčný mohl myslet?  Kytka jiřina pochází z Mexika a značí bohatství, důstojnost a laskavost. Dále vám dotyčný může slíbit věrnost do konce života. Dahlia má pozoruhodnou strukturu,připomínající místy složený papír. Jedná se o luxusní květinu, která má velkou historii a zdobila královské zahrady ve Viktoriánské době. Velkým fanouškem jiřin byl také světový uznávaný malíř Claude Monet, který je často vyobrazoval ve svých dílech.


Hortenzie


Hydrangea je známá svým plným květenstvím. Miluje vodu a je opravdu jedinečná. Rozmanitou symboliku napříč kulturami si s sebou nese až dodnes. Tak jak je tomu u mnoha dalších druhů květin, i u hortenzie každá barva nese jiný význam. Podívejte se s námi na to, jakou vybrat.


Růžové hortenzie: Znamenají upřímné emoce a lásku. Vyjadřují hluboké pouto mezi dvěmi spřízněnými dušemi. 

Modré hortenzie: Pugetem modrých hortenzií se bude někdo snažit o odpuštění a druhou šanci. Tyto květy totiž symbolizují lítost nad činy. 

Bílé hortenzie: Oplývají kouzlem nevinnosti a čistoty. Skvěle fungují jako svatební dekorace nebo při žádosti o ruku. 


Eustoma


Možná tuto květinu znáte spíše pod jejím druhým názvem: Jícnovka. Japonská růže Eustoma zdobí často zahrady a prostranství. Krásně se vyjímá také eustoma v květináči. Neodolatelná i řezaná buď v jednodruhové nebo smíšené kytici. Je velmi vytrvalou květinou, proto vám bude zdobit domov ještě dlouho po té, co ji dostanete. 


Fialové eustomy: Setkáte se s nimi například na oslavě významného životního jubilea. Často jsou také součástí svátečních dekorací a hodí se jako dárek pro starší oslavence.


Růžové eustomy:  Za významem růžové jícnovky můžeme najít hned několik variant. Tato barva je spojována s něhou, jemností a romantikou, ale také s upřímností. Proto se s ní setkáme i při prosbách o odpuštění. 

Modré eustomy: Nahradí slova podpory. Modrá je barva klidu a důvěry. Udělejte radost blízkému na začátku těžkého dne, před významnou zkouškou nebo jen tak. Modrá eustoma za vás ujistí obdarovaného, že v něj máte důvěru. 


Nevěstin závoj


Drobné kvítky připomínající krajku jako ze závoje nevěsty.  Tak se dá stručně popsat nevěstin závoj. Dalšími názvy jsou šáter nebo gypsophila. Často je můžeme pozorovat jako dekoraci právě ve velký den dvou zamilovaných. Možná ho znáte jako doplněk dominantních květů ve vazbách, v posledních letech se ale šáter stále více osamostatňuje a dostává v pugetech hlavní slovo. Zajímavá je jednodruhová vazba, kterou rozněžníte i tu nenáročnější ženu. 


Karafiát


Tato květina má svou historii a mnoho lidí si jí pojí s jistými událostmi z minulosti. Karafiát ale zažívá comeback! Zahoďte vůči němu předsudky a podívejte se s námi na to, který vybrat.


Červený karafiát: hluboká láska a porozumění

Růžový karafiát: Mateřská láska

Bílý karafiát: čistá láska

Hyacint


Jeho název se pojí s řeckou bájí. Údajně vyrostl z krve zabitého chlapce Hyakinthose, který padl ve válce s řeckými bohy. 


Fialové hyacinty: Označují smutek, odpuštění, bolest. Jejich význam se pojí právě s řeckou bájí


Modrý hyacint: Pokud dostanete modrou barvu, můžete si být jistí, že dotyčný je k vám upřímný a jedná s vámi na rovinu. 


Bílé hyacinty: Říkají: ,,jsem s tebou v mých modlitbách,“ zároveň značí naději, světlo a optimismus.


Stračky

Dalším názvem je delphinium, který pochází z řeckého delphinion (delfín). Je to z prostého důvodu, jeho pupeny mají totiž tvar delfíního nosu. Neobvyklé a rafinované. Takové jsou stračky. Ve viktoriánském jazyce jsou označovány za květinu plnou fantazie a vášně. Tato symbolika se dochovala dodnes. Tímto výběrem zaručeně neprohloupíte. Vnesete do domova blízkého radost, štěstí a vůni. 


Ať už dostanete nebo darujete puget jakýchkoliv květin a velikostí, pamatujte, že nejdůležitější je stejně to, že na sebe s blízkými myslíte a děláte si navzájem radost. Vězte, že vám dárce dává kytici s tím nejlepším úmyslem. Květiny rozdávají radost denně a spojují lidi po celém světě. 

S námi se vám faux-paux nestane!


My v Prefere fleur děláme vše pro to, abychom pro vás připravili dokonalý květinový dárek přesně podle vašich požadavků. Sdělte nám vaši představu a k jaké příležitosti si přejete puget uvázat a zbytek nechte na nás. 


Doručení po celé České republice


Chápeme jak je blízkost druhých důležitá. Proto se snažíme zprostředkovat vašim blízkým emotivní květinový zážitek, když s nimi právě nemůžete být osobně. Objednejte si u nás puget a my ho dovezeme do jakéhokoliv koutu republiky.


Podívejte se na kompletní nabídku našeho e-shopu. Najdete v ní desítky vazeb, které si pro vás připravili naši floristi. Dominuje jim pivoňka, růže, hortenzie, chryzantéma a další. Kontaktujte nás a sdělte nám svá přání. O vše ostatní se postaráme. Těšíme se na vás! 



23.11.2023